0 – 4 jaar 5 – 12 jaar 13 – 18 jaar
Op deze leeftijd leren kinderen welk gedrag in bepaalde situaties wel en niet gepast is. Meestal voelt het thuis veilig genoeg om emoties ongefilterd te uiten. Emoties mogen er zijn, maar de manier waarop deze worden geuit kun je leren. Als ouder kun je jouw kind daarbij helpen. Want als emoties worden onderdrukt, komen ze er op een ander, ongepast moment uit.
Bij het uiten van emoties is het belangrijk dat kinderen leren dat dit op een veilige manier gebeurt: voor zichzelf, voor andere mensen en voor de materiële omgeving (bijvoorbeeld geen dingen kapotmaken).
Kinderen zonder CP hebben tot ongeveer 9 jaar af en toe woedeaanvallen, dat is normaal. Vanaf die leeftijd leert een kind steeds meer relativeren en kan het beter omgaan met teleurstellingen. Benieuwd welke factoren hierbij een rol kunnen spelen? Bespreek dit ook met je kind, zodra hij dit begrijpt. Het helpt je kind om grip te krijgen op zijn gedrag.
Bij de tien minuten gesprekjes op school is de juf altijd erg positief over Zahria: zij is gezellig en sociaal, ligt goed in de groep. Thuis zie je een heel ander kind: nog maar net uit school begint ze te gillen. Ze is bijvoorbeeld boos op een broertje of zusje dat met haar lievelingspuzzel speelt. Zahria is niet te kalmeren. Hoe reageer jij?
Hier vind je een aantal tips over omgaan met emoties van je kind. Klik op een tip voor meer informatie.
Niet alle bovenstaande situaties passen misschien bij jouw kind, maar kijk welke manier van reageren jij zou kiezen in deze situatie. Klik op die reactie voor meer informatie.