0 – 4 jaar 5 – 12 jaar 13 – 18 jaar
De meeste jongeren zitten nu midden in de puberteit. De ‘puberhormonen’ zorgen niet alleen voor lichamelijke veranderingen, ook het emotionele systeem wordt op scherp gezet. Het puberbrein reageert snel op spanning en beloning en zoekt nieuwe ervaringen. Dat gaat wel weer over als ze volwassen worden, maar voor die tijd moeten pubers juist ervaring opdoen. Ook moeten ze hun hersenen trainen als het gaat om gevolgen overzien, plannen en afgewogen beslissingen nemen. Dat is een normaal ontwikkelingsproces, maar jongeren met CP ervaren dit vaak als een extra hindernis, omdat omgaan met emoties toch al lastiger is.
Jongeren met CP kunnen bovendien eerder in de puberteit komen, waardoor veranderingen in gedrag en emotie zich eerder aandienen. Ze kunnen daar zelf ook meer last van krijgen. Ze zijn heel gevoelig voor de reacties van leeftijdgenoten. Dus een onbeheersbare lachbui of een overdreven boze reactie is voor jongeren met CP heel ongemakkelijk als dit in bijzijn van vrienden gebeurt. Dat kan ook de motivatie zijn voor de jongere met CP om zelf zijn emoties onder controle te krijgen.
Michael baalt enorm. Het lukt hem niet om uit een lachbui te komen als hij bij vrienden is. De eerste keer vond iedereen dat wel grappig, maar nu vinden ze het gek. Hij schaamt zich rot. Wat doe jij?
Niet alle bovenstaande situaties passen misschien bij jouw kind, maar kijk welke manier van reageren jij zou kiezen in deze situatie. Klik op die reactie voor meer informatie.